חיסונים הם חיוניים להבטחת בריאותם ורווחתם של כלבים בוגרים וגורים כאחד. מידע על סוגי החיסונים השונים, לוחות הזמנים שלהם ומשמעותם תאפשר לכם לשמור על הכלב שלכם בריא, וחשוב לקבל את המידע בזמן. מדריך מקיף זה נועד להבהיר אילו סוגי חיסונים כלבים וגורים צריכים ומדוע יש צורך בחיסונים מלכתחילה.
חיסונים חיוניים לגורים וכלבים
חיסוני ליבה
חיסוני ליבה מומלצים לכל הכלבים והגורים, מכיוון שהם מספקים הגנה מפני המחלות הנפוצות והמסוכנות ביותר. חיסונים אלה מאושרים על ידי וטרינרים ברחבי העולם, והם בסיסיים לשמירה על בריאות הכלב שלכם:
- חיסון כלבלבת: מחלת הכלבלבת היא זיהום ויראלי מדבק מאוד המשפיע על מערכת הנשימה, מערכת העיכול והעצבים של כלבים. התסמינים יכולים להיות קשים, כולל חום, שיעול, הקאות והתקפים. בשל אופיו החמור, חיסון נגד מחלת הכלבלבת הוא הכרחי לבטיחות הכלב שלכם.
- פרוו וירוס: Parvovirus המכונה לעתים קרובות “פרוו”, הוא זיהום ויראלי קשה שמשפיע בעיקר על גורים וכלבים צעירים. הנגיף יכול לגרום להקאות חריפות ושלשולים, מה שמוביל להתייבשות, ובסופו של דבר יכול להיות מסכן חיים. נגיף זה מתפשט בקלות, ולעתים קרובות מועבר באמצעות מגע עם צואה מזוהמת, מה שהופך את החיסון לחיוני, בייחוד אם הגור שלכם כבר יוצא לטיולים בחוץ.
- אדנו וירוס (הפטיטיס): אדנו וירוס כלבים מסוג 1 אחראי לדלקת כבד זיהומית. המחלה יכולה להתבטא בתסמינים שונים, לרבות חום, אי נוחות בבטן וצהבת. בנוסף, אדנו וירוס מסוג 2 קשור למחלות בדרכי הנשימה, מה שמדגיש עוד יותר את חשיבות החיסון נגד נגיף זה.
- פאראאינפלואנזה: פאראינפלואנזה היא וירוס התורם לשעלת כלבים, מחלה נשימתית מדבקת ביותר. התסמינים יכולים לכלול שיעול קשה ויבש, הפרשות מהאף ועייפות. למרות שבדרך כלל היא אינה מסכנת חיים, פארא-אינפלואנזה שאינה מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים, מה שהופך את החיסון לחשוב.
חיסוני כלבים שאינם חיסוני ליבה
חיסונים שאינם חיסוני ליבה מומלצים בהתבסס על גורמים שונים כגון אורח החיים של הכלב שלכם, מקום מגוריכם והסיכוי לחשיפה למחלות שונות. חיסונים אלו מציעים הגנה נוספת מפני מחלות שאולי אינן נפוצות כל כך, אך עדיין יכולות להיות חמורות למדי, כמו:
-
- Bordetella bronchiseptica: חיידק זה אחראי לגרימת שעלת מכלאות, מצב נשימתי מדבק. זהו חיסון חיוני במיוחד עבור כלבים שנמצאים לעתים קרובות בסביבות שבהן הם עלולים לבוא במגע עם כלבים אחרים, כגון מתקני פנסיון או גינות לכלבים.
- לפטוספירוזיס: זיהום חיידקי זה יכול להשפיע באופן משמעותי על הכבד והכליות ומהווה סיכון להעברה לבני אדם. כלבים שיש להם גישה לחיות בר או שותים ממקורות מים שעלולים להיות מזוהמים רגישים יותר לחיידק הזה, שתסמיניו כוללים חום, הקאות וכאבי בטן.
- מחלת ליים: נגרמת על ידי החיידק Borrelia burgdorferi, והיא מועברת באמצעות עקיצות קרציות. כלבים באזורים המועדים לקרציות נמצאים בסיכון מוגבר למחלה זו, שעלולה להוביל לכאבי פרקים, חום ובעיות בכליות. לכן, חיסון הוא בחירה נבונה במסגרות כאלה.

לוח חיסונים של כלבים
חשוב לעמוד בלוח הזמנים של חיסוני גורים ככל שהנוגדנים האימהיים שלהם פוחתים. ציר הזמן הסטנדרטי של חיסוני כלבים הוא:
- חיסונים ראשוניים של גורים (6-8 שבועות): סבב ראשוני זה כולל בדרך כלל מחלת קדחת, פרוו-וירוס ואדנו-וירוס. בהתאם לגורמי סיכון, ניתן גם לתת חיסונים נוספים לבורדטלה ולפטוספירוזיס.
- זריקות דחף (בוסטר): (10-12 שבועות): סבב חיסון שני, המחזק את החסינות נגד מחלת המחלה, פרוו וירוס ואדנו-וירוס. זהו גם הזמן לעשות חיסונים שאינם חיסוני ליבה, כמו בורדטלה, בהתאם לסיכוני החשיפה.
- סדרת חיסונים סופית (14-16 שבועות): חיסוני הליבה האחרונים ניתנים בשלב זה. חשוב לציין שגורים צריכים לקבל את החיסון הראשון שלהם נגד כלבת במהלך תקופה זו, שכן כלבת היא מחלה קשה עם השלכות משפטיות משמעותיות על בעלי חיים לא מחוסנים.
- בוסטרים שנתיים: לאחר השלמת סדרת החיסונים לגורים, כלבים צריכים זריקות חיזוק שנתיות או תלת שנתיות כדי לשמור על חסינותם. לוח הזמנים המדויק עשוי להשתנות בהתאם לסוג החיסון ולצרכים הבריאותיים האישיים של הכלב שלכם.