המיתוס נשבר – מתברר שאפשר לאלף חתולים

המיתוס נשבר - מתברר שאפשר לאלף חתולים

מרבית האנשים שמעולם לא גידלו חתול בבית, במיוחד אלו שמגדלים כלב, יגידו לכם שחתול הוא חיה אגוצנטרית, שאין שום סיכוי לחנך אותה. “אם תאמצו חתול, הוא יישן איפה שהוא רוצה”, “הוא יטפס לכם על השיש ועל המקרר”, “הוא יהרוס את הספות” הם רק חלק מהמשפטים שבוודאי תשמעו, במקרה שתבחרו לספר לחברים שלא באמת מכירים חתולים מקרוב, שאתם מעוניינים לאמץ חתול. מתברר שאת המיתוס העתיק הזה, על אף היותו נכון בחלק מהמקרים, אפשר בהחלט לשבור ואפילו להצליח לאלף חתולים או לכל הפחות לחנך אותם וללמדם לחיות לצדכם – מבלי להרוס שום ספה בדרך.

עומדים לאמץ חתול? החליטו מראש על הגבולות שלכם

קיים מנעד רחב מאוד בין מגדלי חתולים, בנוגע לאופן שבו הם מעוניינים לשלב את החתול שלהם עם החיים המתנהלים בבית: יש שיתייחסו לחתול שלהם כאל בן משפחה לכל דבר, ממש כמו אל ילד. המשמעות של גידול חתול בבית מבחינתם, היא לאפשר לו לשהות בכל מתחם שהוא חפץ בו, גם אם זה אומר לטפס על גג המקרר או אפילו להירדם ביחד עם התינוק במיטה. אחרים, לעומתם, יראו בחתול חיית מחמד שיש לשמור איתה על דיסטנס מסוים – ויעדיפו לאפשר לחתול לחיות אך ורק באיזורים המוגדרים לו לפעמים ליד חנות חיות.

כשהגבולות אינם ברורים, לכאורה קל יותר לגדל חתול: חתולים הם אכן אגוצנטריים, מה שאומר שהם יעדיפו, ללא ספק, את המיטה החמימה שלכם כדי להירדם בתוכה – ולא מיטה לחתולים, יפה ומעוצבת ככל שתהיה. מאותה סיבה, הם לרוב יבחרו להתהלך על השיש ולנסות “לנשנש” מהסירים – ולא בהכרח ימהרו לאכול את המזון מהקערה שקניתם במיוחד עבורם. למרות הפשטות-לכאורה שבה, שיטת החינוך הזו עלולה לעלות לכם ביוקר, אם יום אחד יימאס לכם מזה שהחתול מגרד את הספה, או מטפס על השיש. אחרי שהחתול כבר התרגל לפעול בדרך מסוימת, קשה עד בלתי אפשרי יהיה ללמד אותו אחרת. הגדרת הגבולות שלכם בפני עצמכם, היא חשובה ביותר והיא מהווה את הבסיס ההתחלתי וההכרחי לחינוך של החתול, על פי הדרך הרצויה לכם.

אז איך עושים את זה? התמדה היא הדרך הנכונה לצורך הקניית הרגלים מסוימים לחתולים, לפיהם הם ינהגו בסופו של דבר. התמדה היא גם השיטה האפקטיבית ביותר למניעת התנהגות בלתי רצויה – בעיקר כי בכל זאת, למרות האגוצנטריות, מדובר בחיה אינטיליגנטית להפליא שמבינה יותר ממה שנדמה לכם.

המיתוס נשבר - מתברר שאפשר לאלף חתולים

כך תוכלו לאלף את החתול שלכם

כשמדברים על אילוף חתולים, חשוב להבהיר כי אין מדובר בביצוע “טריקים” חמודים או פקודות כמו “שב” ו”ארצה”, כפי שמלמדים כלבים, אלא בתהליך חינוך והנחלת משמעת מסוימת, שיכולה בהחלט לסייע לכם להציב גבולות ביניכם ובין החתול ולהגדיר עבורו את המקומות שבהם מותר לו לשהות.

השיטה היעילה ביותר לעשות זאת, היא “להשתמש” בתכונות הטבעיות של החתול, על מנת להקנות לו את ההרגלים הרצויים:

  1. שמיעה אבסולוטית: חתולים שומעים הכל ומבינים דקויות של מילים. אם אתם מעוניינים ללמד אותם מילה מסוימת, למשל להגיד “חטיף” ולגרום להם להגיע, אמרו תמיד את אותה המילה ולא פעם “אוכל” ופעם “ממתק”. חיזרו שוב ושוב על אותה המילה, בעת ביצוע פעולה מסוימת.

 

  1. למידת דפוסי התנהגות: החתול רגיל לחיות על הקרקע, אבל פעם אחת הרשיתם לו לקפוץ על השיש ואפילו הגדלתם לעשות ומזגתם לו מים בכוס – אבוד לכם. החתול יבקש שוב ושוב מים באותה הדרך בדיוק. הימנעו מהנחלת הרגלים בלתי רצויים לטווח הארוך, אפילו אם באופן חד פעמי הם נראים לכם הכי חמודים בעולם.
  2. סאונדים ייחודיים: משחקים עם החתול והוא נושך אתכם פתאום? המילה “לא” היא אינסטינקט אצל דוברי עברית, אך דווקא הצליל הזה משום מה לא תופס אצל חתולים וגם לא המילה “די”, במיוחד אם החתול נמצא בשיאה של ריצת אמוק מסיבה כלשהיא, מה שאומר שהוא כלל לא קשוב אליכם. במקרים כלה נסו להגיד את ההברה “חססס!” בקול סמכותי ותראו איך באופן מיידי החתול מפסיק לנשוך. הצליל “חס” מחקה במידה מסוימת את צליל הבהלה שחתולים משמיעים באופן טבעי והם אכן נבהלים ומפסיקים כל פעילות, כשאומרים אותה בקול רם.
  3. משיכה לריחות ספציפיים: מגדלי חתולים וותיקים, ידעו להגיד לכם לאיזה ריח החתול נמשך ולאיזה לא, כאשר לפעמים חתול עשוי ללקק בהתלהבות את בעליו לאחר מריחת קרם מסוים, אך להתרחק כמו מאש מאותו אדם, אם העז למרוח קרם אחר. מעוניינים למשוך את החתול לחפץ מסוים, למשל המיטה החדשה שלו? נסו “ללכת על בטוח” ולהשפריץ עליה ספריי קטניפ, שמכיל מיצוי של צמח שחתולים מחבבים את הריח שלו עד מאוד. החתול בכל זאת מטפס על הספה במקום להיכנס למיטה החדשה? השתמשו בטיפ מהסעיף הקודם ותגידו לו “חססס!” . בסבירות גבוהה, הוא יקפוץ בחזרה לרצפה.

זכרו כי הנחישות שלכם היא הגורם המשפיע ביותר על הצלחת התהליך: מלבד רכישת ספריי ריחני או  כל פריט אחר, חשוב שתתמידו בהחלטתכם לחנך את החתול, אפילו אם זה יהיה קצת מאתגר. אל תחששו להתעקש על יכולתכם לחנך בעל חיים שהוא עיקש לא קטן בפני עצמו – ההתמדה שלכם תוביל, בסופו של דבר, לתוצאות הרצויות.

הוסף לסל
המיתוס נשבר - מתברר שאפשר לאלף חתולים