ככל שכלבים מתבגרים, חלקם עוברים שינויים בהתנהגות, מה שעלול לעורר דאגה בקרב הבעלים שלהם. אם יש לכם כלב מבוגר ואתם מבחינים בשינויים אצלו, המאמר הבא הוא עבורכם. למטה נגלה על בעיות התנהגות נפוצות אצל כלבים מבוגרים, מה הגורמים להן וכיצד תוכלו להתמודד עם השינויים האלו על הצד הטוב ביותר.
בעיות התנהגות נפוצות אצל כלבים מבוגרים: גורמים ודרכי התמודדות
תוקפנות/חרדה מוגברת
חלק מהכלבים הקשישים מפגינים תוקפנות או חרדה מוגברת, במיוחד כאשר הם חשים מאוימים או מרגישים אי נוחות. כלב מבוגר עלול לנהום או להפגין התנהגות הגנתית, במיוחד במהלך תספורת, מקלחת, טיפול או כאשר אנשים לא מוכרים או חיות מחמד אחרות ניגשים אליהם. חרדה מהסוג הזה עלולה להתבטא כחרדת פרידה, נביחות מוגזמות או הרס של פריטים שונים בבית כאשר הכלב נשאר לבד בבית.
גורמים: הזדקנות עלולה להוביל לשינויים בתפיסה החושית, כמו שמיעה או ראייה מופחתת, הגורמת לכלבים להילחץ יותר או להיות מבולבלים ממה שקורה בסביבה שלהם. בנוסף, אי נוחות מדלקת פרקים או בעיות בריאותיות אחרות עלולות להפוך כלב רגוע לשעבר לעצבני במיוחד או יותר רגיש למגע. חרדה עלולה להתרחש גם עקב שינויים שונים, כמו מעבר לבית חדש, הכנסת חיות מחמד חדשות או אובדן של חיה מלווה.
טיפול: קביעת הגורם לתוקפנות/חרדה חיונית לטיפול במצבים אלו אצל כלבים מבוגרים. וטרינר יכול לערוך הערכה גופנית מקיפה כדי לבדוק אם הכלב סובל מכאב או בעיות רפואיות כמו דלקת פרקים או בעיות שיניים. טיפול בגורם לכאב, כולל תרופות אנטי דלקתיות או תוספים, יכולות להפחית את אי הנוחות ולסייע בהפחתת התוקפנות. בנוסף, ניתן למתן חרדה באמצעות עזרים מרגיעים, או תרופות, בשילוב עם שיטות לשינוי התנהגותי.
תסמונת קוגניטיבית בתפקוד לקוי (דמנציה)
בעיה התנהגותית רווחת נוספת בקרב כלבים מבוגרים היא תסמונת הפרעה קוגניטיבית (CDS), הדומה למחלת אלצהיימר בבני אדם. כלבים המושפעים מ-CDS מפגינים לעתים קרובות סימנים של בלבול, פגמים בזיכרון וחוסר התמצאות. הסימפטומים יכולים לכלול היתקלות בפינות, בהייה בקירות, הליכה במעגלים או אי-יכולת לזכור פקודות שנלמדו בעבר. הם עלולים לסבול גם מהפרעות שינה, אי שקט וערנות במהלך הלילה.
גורמים: CDS קשור להידרדרות הטבעית של המוח שמתרחשת ככל שהכלבים מזדקנים. מצב זה קשור לעתים קרובות ללחץ חמצוני, זרימת דם מופחתת למוח והצטברות חלבונים ספציפיים המעכבים את התפקוד הקוגניטיבי.
טיפול: אם אתם מבחינים בסימנים של CDS בכלב המבוגר שלכם, חשוב לפנות לייעוץ וטרינרי לאבחנה מדויקת. למרות שאין תרופה למצב הזה, טיפולים מסוימים עשויים לעזור להאט את התקדמותו, כגון דיאטות מיוחדות, תוספי מזון לכלבים המשפרים תפקודים קוגניטיביים או תרופות המעודדות את זרימת הדם למוח. גירוי מנטלי קבוע באמצעות צעצועים אינטראקטיביים, תרגילי אימון ושינויים שגרתיים יכולים גם לסייע בשמירה על הבריאות הקוגניטיבית.
עשיית צרכים בבית
כלבים מבוגרים רבים עושים צרכים בבית ללא שליטה: הם עלולים לעבור “תאונות” כאלו בתוך הבית או לשכוח את שגרת האילוף שלהם בבית, ולעשות צרכים בתוכו במקום מחוצה לו.
גורמים: עשיית צרכים בבית יכולה לנבוע ממחלות גופניות כגון דלקת פרקים או דיספלזיה של מפרק הירך, מה שגורם לכאבים ולא מאפשר לצאת בזמן כדי לעשות צרכים. ירידה קוגניטיבית עשויה גם להשפיע על התנהגות זו, מכיוון שהכלב עלול לשכוח היכן ומתי עליו לעשות את צרכיו. בריחת שתן שכיחה אצל כלבים מבוגרים, במיוחד אצל נקבות, עקב היחלשות של שרירי שלפוחית השתן או שינויים הורמונליים.
טיפול: אם הכלב שלכם חווה “תאונות, צרכים בבית, התייעצו עם הווטרינר שלכם כדי לשלול בעיות רפואיות, כגון דלקות בדרכי השתן, אבנים בשלפוחית השתן או מחלות כליות. הטיפול במקרים האלו עשוי לכלול תרופות או התאמות תזונתיות. במקרים של דלקת פרקים, טיפול בכאב או שימוש בעזרים לניידות כמו רמפות או מוצרים אורטופדיים כמו מיטות ומזרנים לכלבים יכולים לסייע. בנוסף, טיולים בחוץ בתדירות גבוהה יותר או שימוש בחיתולי כלבים יכולים לעזור לכם למתן את המצב.
ירידה בפעילות גופנית
ככל שכלבים מתבגרים, הם הופכים להיות פחות אנרגטיים, והם יפגינו פחות רצון לעסוק בפעילויות גופניות שפעם אהבו. כלב מבוגר ירצה לישון יותר, לשחק פחות או להפגין פחות מוטיבציה לטיולים או למשחקים בחוץ.
גורמים: רמות אנרגיה מופחתות נובעות בדרך כלל מתהליכי הזדקנות טבעיים. אי-נוחות ממחלות כמו דלקת פרקים או בעיות שיניים גם עשויים לגרום לירידה בפעילות גופנית אצל כלבים מבוגרים. בנוסף, נוקשות מפרקים וחולשת שרירים יכולים להפריע לכלבים מבוגרים לנוע בנוחות. כלבים מבוגרים גם מתעייפים מהר יותר, כך שהם פחות ירצו לשחק ולהיות פעילים.
טיפול: בעוד שהפחתת פעילות היא אופיינית לכלבים מבוגרים, חשוב לעודד תנועה בצורה נוחה ובטוחה. פעילויות עדינות, כגון הליכה קצרה, שחייה או משחק מתון, יכולות לסייע בשמירה על מסת השריר ובריאות המפרקים. בדיקות וטרינריות סדירות הן חיוניות כדי לעקוב אחר כל מחלות שעלולות להשפיע על הניידות, ותרופות כמו תוספי מפרקים או תרופות אנטי דלקתיות יכולות להקל על הכאב.